Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Madonna élete.

2008.01.20

                                                                    

Madonna új lemeze Licorice, azaz medvecukor címmel fog megjelenni jövő áprilisban.

Mint arról korábban beszámoltunk, jövő áprilisban jelenik meg Madonna új stúdiólemeze, ami egyben az utolsó korongja lesz a Warner Music kötelékében.

A szerződés lejártával a díva egy rendhagyó, tíz évre szóló megállapodást köt a Live Nation nemzetközi promóciós céggel.

Egy rajongói oldal szerint a lemez címe Give It To Me lesz, azonban az énekesnő azt nyilatkozta egy rádióinterjúban, hogy a korong Licorice, azaz medvecukor címmel kerül boltokba.

A Larry Flick’s Satellite Radio Show című műsorban Madonna két dalt is bemutatott a korongról, a Candy Shopot és a The Beat Goes On-t, amiben Kanye West vendégeskedik.

Madonnát igazi popbálványként emlegetik. Ő az a nemzetközi sztár, aki 20 éves karrierje alatt képes volt folyamatosan megújulni, s nemcsak énekesként és zenészként, de színészként, újabban mesekönyvíróként is megállta a helyét, sőt azon túl, hogy megállta, még képes volt ezt sikeresen is megvalósítani. Persze, nem mindig volt a legfeddhetetlenebb és legerkölcsösebb sztárok egyike, de - talán az évek előrehaladtával - ő is változott.

Úgy tartják, ő a 20. század legnagyobb nyilvánosságot kapott sztárja. Madonna mai teljes neve Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie, aki 1958. augusztus 16-án látta meg a napvilágot, egy olasz, nyolcgyermekes családban, Bay Cityben (Michiganben). Ő volt a gyerekek közül a harmadik, rajta kívül még volt három lány és négy fiú a csemeték között.

A család erősen ragaszkodott az olasz tradíciókhoz, ugyanakkor mélyen vallásos, katolikus család volt az övék. Édesanyja korán, hatéves korában meghalt mellrákban, így édesapja nevelte őket egyedül. A középiskolában Madonna nemcsak vezérszurkoló volt, de kitűnő tanulmányi eredménnyel is büszkélkedhetett.

A táncot mindig is szerette, ám ez a szeretet olyannyira elhatalmasodott, hogy volt rá példa, amikor öt órát is gyakorolt egy nap. Táncösztöndíjat nyert a Michigan Egyetemre, itt azonban csak egy évig, egészen pontosan 1977-1978-ig bírta a kollégiumi légkör miatt. Nyakába vette hát a világot egy pár balettcipővel és 35 dollárral. Először egy színtársulatnál táncolt, később egy híres tánckoreográfus mellett asszisztensként küzdött a mindennapi megélhetésért, de legalább már azon a területen kezdett el érvényesülni, amit szeretett.

1979-ben Patrick Hernandez híres diszkóslágerének volt a háttérénekese. Az első, úgymond, saját dal, amit már vele, magával azonosítottak, az Everybody című nagysikerű szerzemény volt. Ezzel került fel először a brit klublistára.

Mindez természetesen nem volt elég számára, így 1981-ben elkezdett egyszerre több hangszeren is játszani. A gitár, a dob és a szintetizátor lettek a választottjai. Idővel be is került egy punkzenekarba mint dobos.

1983-ban már megjelent első lemeze, Madonna címmel. Erről az albumról a Holiday című dal segítette hozzá, hogy felkerüljön a Brit Top 20, valamint az Európai Slágerlista első 10 dala közé. Ettől a ponttól minden albumáról legalább egy dal valóságos sikerdal lett szerte a világon. Ezek közül az egyik legsikeresebb próbálkozása a Like A Virgin volt, mely hosszú évekig szerepelt a legnépszerűbb dalok között.

Az éneklés azonban csupán az egyik dolog volt, mely híressé tette. Filmszerepeket is kapott, melyekben több-kevesebb sikerrel vett részt. Első ilyen szereplése a Vision Quest című film volt. Később a Kétségbeesetten keresem Susant című produkcióban már színésznőként is számon tartották. 1985-ben, 27 esztendősen magánéletében is nagy fordulat következett be, hiszen hozzáment Sean Penn híres filmszínészhez.

Egy kicsit sem zökkenőmentes korszak következett, ugyanis nem túl jól sikerült filmszerepeit és sokak által megbotránkoztató aktfotóit is erőteljesen véleményezték a kritikusok. A botrányok következtében 1985-1987 között csupán néhány dallal rukkolt elő, azok sem tartoztak élete legsikeresebb művei közé.

Aztán bekövetkezett a rég várt felemelkedés, és két új albumot mutathatott fel: True blue és You can dance címmel.

1987-ben, két év után házassága tönkrement, és Sean Pennel elváltak útjaik.
Botrányainak nem volt vége, ugyanis 1989-ben megjelentetett videoklipje, a Like A Prayer megbotránkozást keltett az egyházi körökben, hiszen a Jézus-szobor, illetve más bibliai személyek egy lapon említve erotikus jeleneteivel cseppet sem voltak azonosíthatók. A botránynak volt ugyan egy pozitívuma, ezek után ugyanis az egész világ megismerte a nevét.

A veszteség sem volt ugyanakkor kicsi, hiszen egy több millió dolláros reklámszerződést szalasztott el a Pepsi Colával.

Megismerkedett Warren Beatyvel, aki a Dick Tracy című filmben volt a partnere, és szerelmük az életben is folytatódott, két évig éltek együtt. S ekkor még csak 1992-t írunk, sikereinek pedig még közel sem volt vége. Turnék, albumok, szerződések (pl. a Time-Warnerrel) követték sorra egymást.

Zenei sikerei mellett egy jelentős szerep lett az övé, megkapta az Evita című film főszerepét, melyben Eva Peront játszotta. A film betétdaláért 1996-ban megkapta a Golden Globe-díjat. Ugyanebben az évben született meg kislánya, Lourdes Maria Ciccone Leon, akinek apukája Madonna egyik edzője, Carlos Leon volt, akivel a kislány világrajötte ellenére nem kötött házasságot, s nem is maradtak együtt.

1999-ben Grammy-díjjal jutalmazták Beautiful Stranger című dalát, melyet William Orbittal közösen készített.

2000. december 12-én újra férjhez ment, mégpedig a 32 éves brit filmrendezőhöz, Guy Ritchie-hez, akivel mind a mai napig együtt él. Az esküvőt a skóciai Dornoch közeli Skibo-kastély kápolnájában tartották. Közös gyerekük, Rocco Ritchie tavaly agusztus végén született meg. Madonna 2001-ben megjelentette válogatásalbumát, melyben az 1991-től legsikeresebb dalait gyűjtötte össze.

2002-ben az ő nevéhez fűződik a legújabb James Bond-film, a Halj meg máskor, melyben egy kisebb szerepet ő is kapott. Újabban mesekönyvet is kiadatott, melyben saját szerzeményeit olvashatják a nebulók.

Madonna jelenleg 46 éves, és eddig nem volt megállása. Hogy ez eztán is így lesz-e? Ebben egészen biztos vagyok, hiszen egész eddigi élete erre enged következtetni. Rajongói tehát nyugodtak lehetnek. Kedvencük még remélhetőleg sokáig fogja szórakoztatni a nagyközönséget.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagyberény - Szent László u 45

(Mészáros Eszter, 2009.12.30 16:58)

Szerintem többet tuttam meg Madonnárol.

www.madonnakell.eoldal.hu

(tomax, 2008.03.05 01:29)

van 4 db. Britney Spears lemezem eladó, egy darab Madonna-Confessions-lemezért. Álla z alku?? :)
www.madonnakell.eoldal.hu