Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életrajza

2008.01.30

Név: MadonnaLouise Veronica Ciccone 
Születési idő:  1958. augusztus 16. 
Születési hely:  Bay City, (Detroit, Michigan állam, USA) 
Magasság:  154 cm 
Horoszkóp:  Oroszlán 
Hajszín:  Sötétszőke 
Szemszín:  Kék 
Testvérei:  Antony, Marton, Christopher, Mario, Paula, Melanie, Jennifer 
Édesanyja:  Madonna (1963-ban meghalt) 
Édesapja:  Sylvio 
  
Madonna Louise Veronica Ciccone 1958. augusztus 16-án látta meg a napvilágot Bay Citiben, Michigan államban, az USA-ban. Katolikus értékrendek szerint nevelkedett. Édesanyját ötévesen veszítette el. Anyja halála után rokonoknál lakott, majd édesapja feleségül vette a "gonosz mostohát" és egyben házvezetőnőjét.
 
A kis Madonna édesanyjával  Madonna tinédzserkorában 
Madonna nem bírta tovább és New Yorkba költözött. Élete lassan megváltozott a Nagy Alma diszkóiban. Kezdetben a közétkeztetésben vállalt munkát, majd a megélhetés érdekében, meztelenül ült modellt és aktfotózást is vállalt. Később ezek a képek visszahatottak karrierjére.
Zenekarával a Bed and Breakfast-tel, később az Emmyvel járta a klubokat. Mark Kamins, egy New York-i diszkó lemezlovasa segített neki lemezszerződéshez jutni. A Holiday (Ünnep) című dala azonnal a slágerlisták élére repítette őt. Ezt a Borderline (Határvonal) és a Lucky Star (Szerencsés csillag) slágerek követték. Ezután egyenes út vezetett a siker felé.
 

Az első albuma 1983-ban jelent meg, s egyszerűen a Madonna nevet viselte. Egy évvel később a Like A Virgin lemeze megjelenésekor már szupersztárként ünnepelték, az utcákat ellepték az őt majmoló lányok. A New York-i Macy´s áruház külön Madonnaland-et rendezett be. Madonna sohasem rejtette véka alá véleményét, sem bájait és egy kis feltűnősködésért nem ment a szomszédba. Like A Virgin (Mint egy szűz) dala sokáig karrierjének himnusza lett. "Fényes és új" albumával botrányt kavart.
Lemezbemutató koncertjeire a pénztárnyitást követő két óra alatt minden jegy elkelt. Az album számtalan zenei újdonsággal szolgált. A Material Girl (Anyagias lány) szaggatott ritmusai mögött az anyagias világ bírálata cseng. A dal videója is ezt igazolja, amelyben Marilyn Monroe: A gyémántok a lányok legjobb barátai című dala előtt tiszteleg. Ennél fogva gyakran vontak párhuzamot a két sztár között. Madonna erre ráadásul jól rájátszott, amikor elvállalta a Desperately Seeking Susan (Kétségbeesve keresem Susant) című film főszerepét. Ezt két közepes film követte a Shanghai Surprise (Shanghaji meglepetés) és a Who´s That Girl? (Ki ez a lány?). Ezek azonban csúnyán megbuktak.
1986-ban aztán karrierje addigi legjobb albumát a True Blue-t (Igazi vágy) jelentette meg. A lemezt Sean Penn férjének, (1985 augusztus 16-án házasodtak össze) a "világ legdögösebb pasijának" ajánlotta. A korong bizonyítéka, hogy Madonna egyre jobb dalszerző. A változatos nagylemezen olyan dalok hallhatók, mint a lassú tempójú ballada, a Live To Tell (Élj tovább, hogy elmondd), a latinos alapú La Isla Bonita (A boldogság szigete) vagy egy dance sláger Open Your Heart (Tárd ki a szíved). A Papa Don´t Preach száma egy terhes lány keserveit meséli el. Arról szól, hogy a lány apja tiltása ellenére is megtartja a gyermekét, ezért néhány erkölcscsősz felemelte hangját a dal ellen.
Házassága négy év után felbomlott. Bánatát, keserűségét és szomorúságát az 1989 őszén megjelenő Like A Prayer (Mint egy ima) című lemezén dalolta el. A szaksajtó Madonna legérettebb albumának tekinti. 
1989 
A címadó dal videóklipjével meghökkentést keltett egyházi körökben. A klipben félmeztelenül táncol égő keresztek előtt, a templomban pedig viszonyba bocsátkozik egy fekete Jézussal. A Vatikán betiltotta a klipet. Emiatt elesett a Pepsivel kötött busás szerződéstől. Ám Madonna ettől inkább megtáltosodott, semmint visszafogta volna magát. Második videója az Express Yourself (Fejezd ki önmagad) című dalhoz készült. Az emberek értetlenül fogadták, amint meztelenül, leláncolva fekszik az ágyban, a másik pillanatban pedig tejet nyal a macska edényéből. 1990-ben egy újabb mozi, a Dick Tracy következett. A film által inspirált dalokat I´m Breathless (Izgatott vagyok) lemezre válogatta. Az elfenekelésről (Hanky Panky), a keserves szerelemről (Something To Remember) és a meg nem tartott férfiról (Sooner Or Later) dalolt. Az album zenei világa a harmincas évekbeli Amerikát idézi, mely egy egészen új és korszerű dalt, a Vogue-ot (Divat) is tartalmazza. A dal Madonna legnagyobb slágere lett.
1991-ben világkörüli turnéra indult. Év végén a legnagyobb slágereit vonultatta fel a The Immaculate Collection (Szeplőtelen válogatás) című lemezen. A korongon helyet kapott két új dal is. A Lenny Kravitzzel közösen írt Justify My Love (Szentesítsd a szerelmem) és a Rescue Me (Ments meg). A Justify My Love klipjét az MTV annak szexuális tartalma miatt betiltotta. A Blond Ambition elnevezésű koncertkörút impozáns díszlet- és kosztümkavalkádja mindenkit rabul ejtett. A koncert elején abban a gengszterkosztümben lépdelt le a lépcsőn, amit az extravagáns francia divatdiktátor Jean-Paul Gaultier tervezett. A koncert másik botrányos jelenete a Like A Virgin előadásához köthető. Egy bíborvörös franciaágyon vonaglik, hegyes melltartóban, két férfitáncos kíséretében, a dal végén pedig orgazmust színlel. Kanadában betiltással és börtönnel fenyegették Madonnát. A turnéról minden szépítéstől mentes, közvetlen hangú dokumentumfilm készült. A Madonnával az ágyban című film kamerája Madonnát a színpadon és a színfalak mögött mindenhová elkísérte. A filmet Alek Keshishian rendezte.
 
1992
A polgárpukkasztás és botránykeltés sosem állt távol tőle, és Madonna a kilencvenes évek elején lépett igazán a gázra. Az 1992-ben megjelent Szex című könyve óriási közfelhaborodást keltett, a kötetet több országban betiltották. A könyv kedvéért erotikus helyzetekben és leszbikus szerelmi játékok közben fotóztatta magát. A kötettel demisztifikálni akarta a szexualitást. Az év végén megjelenő Erotica album és a középszerű erotikus thriller, a Body Of Evidence (A tanú teste) sem aratott osztatlan sikert. Pedig az Eroticán olyan nagyszerű dalok hallhatók, mint a Fever (Láz), Deeper and Deper (Mélyebben és mélyebben), sőt remek balladák, mint az önvallomásként is felfogható Bad Girl (Rossz lány) vagy a szerelmes fohász a Rain (Eső). A The League Of Their Own (Micsoda csapat) filmben Geena Davis és Tom Hanks partnereként és az Abel Ferrara által rendezett Dangerous Game (Kockázatos játék) filmben könnyen feledhető alakítást nyújtott. A Micsoda csapat film végén felcsendülő This Used To Be My Playground (Valaha ez volt a játszóterem) című szám nemzetközi sikert aratott. Az énekesnő csillaga kezdte elveszíteni fényét. Ezt megelőzendő 1993-ban egy újabb turnéra, a The Girlie Show-ra (Lányos show) indult. Minden koncertje az ötletesség diadala volt. A kétórás show-t végigtáncolta. Olyan fizikai állóképességről tett tanúbizonyságot, amely egy élsportolónak is dicséretére vált volna. A showt túlfűtött erotika jellemezte, Madonna táncosaival forró szexakciókat imitált.
1994-ben megjelent a Bedtime Stories (Esti mesék) lemeze, melynek központi témája nem a szex, hanem a szerelem és a romantika. 
 
Az album zeneileg kiforrottabb és érettebb, s egy fokkal sikeresebb az előzőnél. A Secret (Titok) kislemez az angol toplista élén landolt. Ezt követte a Take A Bow (Hajolj meg), mely hét hétig vezette az amerikai Billboard slágerlistát. A Human Nature (Emberi természet) klipjében ismét szado-mazo jeleneteket vállalt. A dalt válaszlépésként adta az Erotica-korszak alatt ért vádakra.
1995-ben a legnagyszerűbb balladáit gyűjtötte egy csokorba a Something To Remember (Valami emléknek) albumára. A lemez három új dallal, a David Fosterrel közösen írt You´ll See (Majd meglátod), One More Chance (Még egy esély) és egy Marvin Gaye feldolgozással, az I Want You-val (Téged akarlak) egészült ki.
1996-ban pedig élete legnagyobb álmát váltotta valóra, eljátszotta a híres argentin asszony, Evita szerepét. A filmmusical annyira jól sikerült, hogy a Webber-Rice szerzőpáros egy új dalt, a You Must Love Me-t (Szeretned kell) kifejezetten Madonnának írták. További nagy sláger a Don´t Cry For Me Argentina (Ne sírj értem, Argentína) lett. A következő évben alakításáért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe díjat. Egy ideig azonban csak egyik álmát ismerte a világ. Az Evita budapesti forgatása során azonban kiderült, hogy a világ legtöbbet vitatott előadója gyermeket vár. Lánya Lourdes Maria Ciccone Leon apja Madonna személyi trénere Carlos Leon, akit a világsajtó csak spermadonornak titulált.
 
1998 
Az 1998-ban megjelent Ray Of Light (Fénysugár) albuma újra visszahozta Őt a fényre, és szakmai körökben is elismerték. Az album négy Grammy-díjat kapott. A dalok, mint a Substitute For Love (Kárpótlás a szerelemért), a Frozen (Megfagyva), a Power Of Good-bye (A búcsú ereje) vagy a Nothing Really Matters (Semmi sem számít igazán) visszahozták a dicsfénybe és megerősítették pozíciójában. A világ legbefolyásosabb művésze lett.
Az ezredfordulón nemcsak szakmai, de magánéleti sikerei is lettek. Egy londoni látogatása során megismerkedett későbbi férjével, a brit Guy Ritchie (2000. december 22-én, Skóciában egybekeltek) filmrendezővel. Nyáron megszületett második gyermeke Rocco Ritchie, ősszel megjelent a Music című lemeze. A dalok hihetetlen népszerűek lettek. 
2000
A sorban kiadott Don´t Tell Me (Ne mondd nekem), vagy a Die Another Day (Halj meg máskor), mely egy Bond-film betétdal, amelyben egy nyúlfarknyi szerepben - egy leszbikus vívótanárnőt alakít - tűnik fel, az évezred művészévé avatták. Ekkor még újabb botrányról is gondoskodott. A What It Feels Like For A Girl (Milyen érzés lánynak lenni) című dalra készült videóklipjét az MTV nem volt hajlandó vetíteni, mivel túl erőszakosnak találták. 2001-ben nyolc év után először indult turnéra. A The Drowned World Tour-ral Madonna bejárta a világot. Karácsonykor jelent meg második válogatásalbuma a Greatest Hits Volume 2.
2002-ben láthattuk őt a The Next Best Thing (A Második legjobb dolog) című romantikus vígjátékban. A filmzene tartalmazza a Don McLean klasszikusának, az American Pie (Amerikai pite) feldolgozását, illetve egy teljesen új dalt: a Time Stood Still-t (Megáll az idő).
 
2003
2003 februárjában legújabb nagylemeze az American Life (Amerikai élet) címet viseli, mellyel ismét magára haragította a közvéleményt. Azzal vádolták, hogy a címadó dalhoz készült videója Amerika-ellenes. Az iraki helyzet kialakulása és az azt követő nyugtalan hangulatot figyelembe véve Madonna úgy döntött, hogy újraforgatja videóklipjét. Azonban így sem kerülhette el a rosszindulatú megjegyzéseket.
Szeptemberben gyermekkönyv-íróként is bemutatkozott. Az Angol rózsák című könyvből Amerikában az első héten 57 ezer darab kelt el. Világszerte félmillió talált gazdára, 37 nyelvre fordították le, és 110 országban terjesztették. Angliában a Harry Potter után minden idők második legtöbb példányszámban eladott gyermekkönyve lett. Az Angol rózsákat még négy kötet követte. Ugyanaz év őszén a Peabody úr almái, 2004-ben a Yakov és a hét tolvaj és az Abdi kalandjai, valamint 2005-ben a Lotsa de Casha.
A Hollywood dal klipjében egy hollywoodi díva bőrébe bújt. A Nothing Fails (Semmi sem hiányzik) egy szerelmi vallomás Guynak. A harmadik kislemez a Love Profusion (Szeretet-dömping) címet viseli. Klipjét Luc Besson rendezte.
2004 tavaszán újra felfedezte magát és turnéra indult. A The Re-Invention Tour alkalmából a világ számos városaiban koncertjeire szinte percek alatt minden jegy elkelt. A koncertturné alatt felcsendültek legújabb dalai csakúgy, mint korábbi slágerei. 2005-ben a július 2-án megtartott Live 8 koncerten 200 ezer ember tombolta végig és énekelte vele együtt legnagyobb slágereit. Felcsendült a Like a Prayer, a Ray Of Light és a Music. Bátran állítható, hogy Madonna minden idők legnagyszerűbb és legsikeresebb énekesnője, aki minden elismerés ellenére folyton új csúcsokat lát meg, melyeket el akar érni. Új nagylemeze novemberben jelent meg, s a Confessions On A Dance Floor (Vallomások a táncparketten) címet viseli. Madonna 2006-ban világ körüli turnéra indul.  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

horkolo@freemail.hu

(asdasdfafas, 2010.10.09 11:56)

eléggé szar élet XD

evita14@citromail.hu

(evelina, 2009.07.09 19:41)

hát madonna.....