Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Madonna jó barátai

2008.01.30

Madonna jó barátai
                                Az alábbiakban bemutatom azokat, akik nélkül Madonna nem lehetne az, aki.

 Stephen Bray, zeneszerző 1956. december 23-án született. Madonna a detroiti Michigan egyetemen találkozott vele. Mindketten New Yorkba mentek szerencsét próbálni, ahol a Breakfast Club illetve később az Emmy zenekarok tagjai lettek, majd közösen dalszerzésbe kezdtek. Az együttműködés hosszú évekig megmaradt, akkor is, amikor Madonna a Sire Recordshoz szerződött. Számos dal fűződik a nevükhöz, az Ain't No Big Deal számtól kedzve a Stay, Angel, Where's The Party, Causing A Commotion, Spotlight dalokon keresztül egészen az Express Yourself számig. Stephen tulajdonában vannak az eddigi kiadatlan dalok jogai. Ma a Saturn Sound stúdió és a Soulton Records kiadó tulajdonosa. Az ő nevéhez fűződik Alice Walker: The Color Purple című regényének 2005-ben készült musical-feldolgozása. Munkájáért Tony díjra jelölték. Nős, felesége Stephanie Allain filmproducer.

 Patrick Raymond Leonard, dalszerző 1955-ben született, és olyan Madonna slágereket köszönhetünk neki, mint a Live To Tell, La Isla Bonita, Like A Prayer, Cherish és az Oh Father a 80-as évekből, valamint az I'll Remember vagy a Frozen a 90-es évekből. Mindezt úgy, hogy kezdetben nem akart Madonnával együttműködni. A Sire Records billentyűst keresett Madonna első turnéjára, ám a fiatalember először visszautasította az ajánlatot, mert nem tett rá kellemes benyomást a mennyasszonyi ruhában, színpadon vonagló énekesnő. Ezt követően ő volt a zenei rendezője a Who's That Girl Tour-nak. A zenei életbe már a 70-es években belépett, amikor a Trillion zenekarral kezdett dolgozni. Sokáig a Pink Floyddal is együttműködött. Billentyűsként elkísérte a The Jacksons-t Victory című turnéján.  A Virgin Tour előtt megmutatta Madonnának az egyik demóját, amiből aztán a Love Makes The World Go Round című szám született.

 A True Blue dal remixváltozatát 1986-ban Shep Pettibone készítette, aki valóban fontos szerepet töltött be az énekesnő életében. A Robert E. Pettibone néven anyakönyvezett fiatalember 1959. július 15-én látta meg a napvilágot. 1982-ben a New York-i WRKS rádióban kezdte pályafutását. Műveiben a house zenét próbálta átcsempészni a popzenébe.  Ő volt az első, aki az eredeti énekhang használatával készített remixeket, úgy hogy játszott a hanggal és aztán alákevert néhány basszust, majd mindezt számos zenei újítással megspékelte. 1986-ban találkozott Madonnával, és számos dalából készített remixeket, egészen 1990-ig, amikor is elkészítették Madonna minden idők legnagyob slágerét, a Vogue dalt. Valószínűleg a dal sikere arra bíztatta Madonnát, hogy együtt készítsék el az Erotica albumot is.  Ám éppen az album sikertelensége az oka, hogy ezek után már nem dolgoztak együtt.  A Love Won't Wait dalukat Madonna eladta Gary Barlow-nak.  A többi közös daluk az archívumban lapul. Madonnán kívül Shep együttműködött a Pet Shop Boys duóval, akiknek a 80-as évek közepén a Heart című számára készített remixet, Janet Jacksonnal és számos más művésszel. Már nem dolgozik a zeneiparban, jelenleg a szállodáját igazgatja és egy éjszaki klubot New Jersey-ben.

 William Orbit, zenész valódi nevén William Mark Wainwright 1956. december 15-én született Angliában. Madonnával a Ray Of Light nagylemezen dolgozott, mely meghozta neki a világsikert, és a Grammy-díjat. De közreműködött a Blur zenekar 13 című lemezén, némely dalra remixet is készített. Melanie C is őt kérte fel első szólóalbuma elkészítéséhez, valamint olyan lánybandákhoz adta a nevét, mint a Sugababes vagy az All Saints. A gitáralapok és az elektronikus zene a specialitása. Szólópróbálkozásaiból említésre méltó a Strange Cargo vagy a Pieces In A Modern Style remekművek. Korábban, valamikor a 80-as években a Torch Song zenekar tagja volt. Madonnának először a Justify My Love dalra készített remixet.

 

 

 Mirwais Ahmadzaď Svájcban született, félig olasz és félig afgán származású. Ő a francia progresszív elektronikus zenei irányzat egyik legjelesebb képviselője. A nyolcvanas években a Taxi Girl zenekar tagja volt. Madonna akkor találta meg, amikor a srác a kilencvenes évek végén elküldte az egyik demóját a Maverick Recordshoz. Együtt készítették a Music (2000) és az American Life (2003) zenei anyagát.  Együttműködésük legutóbbi gyümölcse a Confessions On A Dance Floor (2005) nagylemez Future Lovers című szerzeménye, mely a turné nyitódala is egyben. Önálló zeneművekkel is jelentkezett: Productin címmel, melyet a Sony jelentette meg és olyan slágerek tartalmaz, mint a Disco Science vagy a Naive Song.

 

 

 Stuart David Price 1977. szeptember 9-én született Párizsban. Több művészneve van: Jacques Lu Cont, Man With Guitar vagy Thin White Duke (tisztelgés David Bowie előtt). Olyan elektronikus zenei anyagokon dolgozott, mint a Les Rythmes Digitales (1996, 1999), valamint a Zoot Woman (Jonny és Adam Blake – 2001 és 2003.) Madonna legutóbbi albumán kívül Britney Spears, a Coldplay, a Depeche Mode, Missy Elliot, a Texas, a Goldfrapp és a No Doubt dalait is remixelte. 2005-ben neki köszönhetjük egy francia énekesnő, Juliet Richardson albumának hangzásvilágát.

 

 

 

 Madonna nemcsak a producereivel szerzi a zenét. A kislemezek készítésében sokat segítenek a híres dj-k is. Az énekesnő legelső kislemezeire John Benitez, alias Jellybean készített remixeket (Everybody, Borderline, Lucky Star vagy a Like A Virgin). John 1957. november 7-én született New Yorkban, édesanyja Portorikóból emigrált az Egyesült Államokba. John jelenleg a Jellybean Productions, a JB Recording és a JB Publishing tulajdonosa. 2005. szeptember 15-én bekerült a New York-i Dance Music Hall of Fame hírességei közé.

 

 

 A legjobb remixek kétségkívül Junior Vasquez nevéhez fűződnek, aki Donald Mattern néven született 1949-ben, a pennsylvaniai Lancasterben. Ifjúkorában New York-ba költözött, hogy zenei producer legyen és Shep Pettibone szolgálatában dolgozhasson. A manhattani Sound Factory klub egyik alapítója. A Madonna rajongók a Secret, Bedtime Story vagy az  I Want You remixeiről ismerhetik, melyek kiadatlanok maradtak. Liz Rosenberg, Madonna sajtósa 2003-ban a New York magazin interjújában elmondta: „Biztos vagyok abban, hogy Madonna már sosem fog vele dolgozni.” Miért? Junior egy dalhoz használta Madonna üzenetét, melyet az énekesnő a zenész üzenetrögzítőjén hagyott: „Hello Junior, this is Madonna. Are you there? Call me in Miami” – ez hallható Vasquez If Madonna Calls című dalában. Így reagál rá: „If Madonna calls, I'm not here. Actually if she calls just disconnect her.”

 

 Madonna Frozen (1998) dalán át egészen a Hollywood (2003) számig a kislemezekre egy New York-i house DJ és producer, Victore Calderone készített remixeket. 1991-ben kötött szerződést a Sire Records-szal és Beyoncé, Whitney Houston, Janet Jackson és Sarah Brightman dalait remixelte. Peter Rauhoferrel egyttműködve született a The Colaboration címet viselő kiadvány.

 

 

 

 Az osztrák származású Peter Rauhofer egy másik ismert New York-i lemezlovas. Eredetileg Club 69 márkanév alatt dolgozott és számos Madonna dal mellett Whitney Houston, Jessica Simpson, Britney Spears, Christina Aguilera és Mariah Carey énekesnőknek készített remixeket. Legutóbbi művei, a Jump és a Get Together remixek azonban kiadatlanok maradtak. A közelmúltig a New York-i Roxy klub vezető lemezlovasa volt. A szórakozóhely bezárása után más klubokban zenél.

 

 

 A férfiak között igazi gyöngyszemnek számít egy nő, Tracy Young, aki 2000-től, a Music kislemez megjelenésétől készít remixeket az énekesnőnek. Madonna részt vett egy estélyen, amit 1999 Szilveszterén tartottak, és Tracy Ingrid Casaresse barátnőjével érkezett. Madonna itt hallotta először a nő munkáját és annyira megtetszett neki, hogy felajánlotta az együttműködés lehetőségét, amit Tracy azonnal elfogadott.

 

 2001-től Paul Oakenfold is újrakeveri Madonna slágereit. Paul 1963. augusztus 13-án született Londonban és a legismertebb valamint a legdrágább mai trance DJ. A zeneiparban 1990-ben debütált, amikor „besegített” a Blue Mondays brit zenekar Pills 'n' Thrills and Bellyaches című nagylemezének munkálataiba. A lemez hangzásvilágát a spanyol Ibizán eltöltött idő inspirálta. Steven Osborne-nal a Perfecto márkanév alatt olyan sztároknak készített remixeket, mint U2, Massive Attack, Arrested Development, Simply Red vagy The Cure. A kilencvenes évek első felében egy új zenei stílus, a trance egyik jeles képviselőjeként lett ismertté. A 90-es évek második felében sikerült az áttörés a tengerentúlon és 2002-ben Bunkka címmel megjelent első önálló nagylemeze.

 

  Madonna Blond Ambition turnéjától kezdve a rajongók egyre jobban odafigyelnek a táncosokra is. A legismertebb kétségkívül a Luis Camacho (1970. április 3, New York) és José Guitierez kettős. A turné után Madonnával elkészítették a Queen's English című dalt, és 1992-ben ez volt az első lemez, amit a Maverick cég kiadott Junior Vasquez irányítása alatt. Luis 1996-ban szerepet kapott a meleg témát feldolgozó Madárfészek (Az őrült nők ketrece amerikai változata) című filmben, és José pedig feltűnt a Jeff Goldblum és Mimi Rogers főszereplésével készült Lőttek a feleségemnek (Shooting Elizabeth) című amerikai-francia vígjátékban. Luis jelenleg nemcsak táncos, hanem koreográfusként is tevékenykedik.

 A másik rokonszenves táncos fiú, Gabriel Trupin (1969. szeptember 19.), aki a Blond Ambition turnén kívül filmekben táncolt és láthattuk őt az Apácashow 2 – Újra virul a fityula című Whoopi Goldberg főszereplésével készült vígjátékban. Feltűnt Tina Turner What’s Love Got To Do With It című klipjében is. 1992 februárjában másik két táncossal (Oliver Crumes és Kevin Stea) beperelte az énekesnőt a Madonnával az ágyban c. dokumentumfilm azon jelenetei miatt, amelyek az ő homoszexualitását taglalják, ezzel Madonna megsértette személyiségi jogait. Mindössze 26 évesen, 1995. december 15-én hunyt el, AIDS-ben.

 

Oliver Crumes: 1972. szeptemberében született, Baton Rouge városban, Louisiana államban, az USA-ban.

 

 

 Kevin Alexander Stea 1969. október 17-én született Hollywoodban. A Kevin Shih néven anyakönyvezett táncos félig kínai és félig kaukázusi származású. Nagyon szeret utazni és nyelveket tanulni. Bejárta már Ázsiát és Európát. Két és fél évig Olaszországban, 5 hónapig Japánban, két hónapig Ausztráliában, egy hónapig Mexikóban élt, és néhány időt eltöltött Argentínában, Chilében, Moroccoban és Londonban. Folyékonyan beszél olaszul, megérteti magát franciául és egy kicsit tud spanyolul és japánul is. Elindult egy tv-s tehetségkutató versenyen, ám az igazi áttörést Madonna Blond Ambition turnéja hozta meg számára. Az énekesnő klipjei mellett (Vogue, Keep it Together, Holiday Live, Vogue Live) láthattuk őt többek között Janet Jackson, Michael Jackson, Gloria Estefan, Celine Dion, Elton John, David Bowie, Gloria Gaynor, Toni Braxton, George Michael és Prince videóiban. Emellett számos tv showban szerepelt Whitney Houston, Cher, Ricky Martin, Salt 'N' Pepa háttértáncosaként. Színészként is kipróbálta magát. Játszott az Apácashow második részében, a Showgirls, a Madárfészek, Austin Powers – Aranyszerszám, Starsky és Hutch, az Öreg díva, nem vén díva és a Charlie angyalai című filmekben. Ezen kívül tv-sorozatokban is feltűnt (Jóbarátok, Melrose Place, Fired Up, Fame LA, Hull High – A suli, Jelige: Vörös cipellők). Reklámokhoz is adta az arcát (Pepsi, GAP, Nike, Dr. Pepper, Samsung, Levi's, Coca Cola). Idén ősszel mutatják be a mozik az Across The Univers című filmet, amelyben szerepet vállalt.Levélcím: Kevin Stea, c/o MSA, 1611 N El Centro Avenue, Los Angeles, CA 90028, email: KStea1@aol.com Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

 Salim Gauwloos alias Slam Belgiumban nőtt fel, balett-koreográfusként dolgozik. Tizenhét évesen ösztöndíját kap, és a New York-i nagy presztízsű Steps Dance School-ban folytatja tanulmányait. Kétezer táncosból ő az egyike a két táncosnak, akik ösztöndíjban részesültek. 1990-ben Madonnával kezdett el dolgozni. Táncolt a Blond Ambition turnén, szerepelt a koncertkörútról készült dokumentumfilmben, és feltűnt a Vogue, a Hanky Panky, és a Holiday (live) klipekben is.  Korábban a Broadway-n, az Aida musicalben táncolt. Szerepelt George Michael Papa Was A Rolling Stone klipjében.

 

 

 Carlton Wilborn a Blond Ambition és a Girlie Show turnékon kísérte Madonnát. A Hubbard Street Dance Company-ban balettozott, majd Hollywoodba ment szerencsét próbálni és villámsebesen betáncolta magát a legjobbak közé. A húsz év alatt számos filmben (Without You I'm Nothing, Dance, Demolition Man – A pusztító, The Hoax) és tv-sorozatban (Nash Bridges, Chicago Hope, CSI: Miami helyszínelők, NYPD Blue - New York rendőrei) játszott. Janet és Michael Jacksonnal is dolgozott. A napokban jelent meg önéletrajzi könyve Front & Center címmel.

 

 

 Christopher D. Childers a Girlie Show-ban egy őrült rajongót játszott, aki felmászik a színpadra. Christopher a táncot és a mozgást a család táncstúdiójában tanulta. Paula Abdul személyesen hívta meg Los Angelesbe. A legkülönfélébb eseményeken tűnt fel, és fellépett Whitney Houstonnal, Vanessa Williamsszel és Michael Jacksonnal, de szerepelt Prince és a már említett Paula Abdul klipjeiben. Madonnával való együttműködés után koreográfusként és rendezőként tevékenykedett. Filmekben is szerepelt (Robin Hood: A fuszeklik fejedelme, Showgirls, Szeretném, ha szeretnél illetve a Pókember). Ő napjaink legjobb és legdinamikusabb kreatív színpadi látványtervezője Amerikában. Hét évig a Cirques De Soil látványtervezője és táncosa volt. Saját készítésű show-kat is bemutatott. Az őrületes és bizarr show, a Circus Freaks 5 újra látható lesz idén késő nyáron Las Vegasban.

 Luca Valentino Tommasini táncost először a Girlie Show-n láthattuk, majd szerepelt a Human Nature klipben, elkísérte Madonnát a Brit Awards gálára és az Evitában is táncolt. A középső nevét születésével érdemelte ki: 1970. február 14-én, Rómában jött a világra. Ő is feltűnt az Apácashow második részében és a Madárfészek filmben. Koreográfusként Kylie Minogue koncertjein, valamint a Strictly Dance Fever (HU: Szombat esti láz) és a Popstar (HU: Megasztár) tv-produkciókban is dolgozott.

 

 Jull Weber táncos és modell a Drowned World Tour-on kísérte Madonnát, és feltűnt a Don’t Tell Me klipben is. Az 1978. június 2-én született ifjú Portorikóból származik. Szerepelt Kylie Minogue Red Blooded Woman c. klipjében, de láthattuk őt a Sírhant Művek című tv-sorozatban és a Jessica Alba főszereplésével készült Honey című amerikai romantikus zenés drámában. Daniel Campos ismertebb nevén Cloud, akit először a Re-Invention Tour-on láthattunk Madonnával. Azóta a rajongók Madonna izgi táncosának nevezik. Cloud 1983. május 6-án született Adelában, Georgia államban, az USA-ban, de apjával való viharos kapcsolata miatt a floridai Orlandóba költözött. Filippínói és kaukázusi gyökerei vannak. Tagja volt az Al Fuentes High Voltage Extreme Acrobatic Dance Team és a Skills Methodz Troupe csapatoknak. Nemcsak táncos, de szeretne színész-rendező lenni. Heaven Awaits címen horrorisztikus rövidfilmet forgatott. Paulina Rubi és Rhianna klipekben is feltűnt.

 

 

 Mihran Kirakosyan 1985. január 27-én született az örményországi Jerevánban. Amerikába való költözésük után az apja tánciskolájában kezdte tanulmányait. Leginkább a hip-hop stílust kedveli. Ő azon kilenc szerencsés egyike, akit Madonna választott ki a castingon. Madonnán kívül Britney Spearsszel is táncolt, de láthattuk őt Pink, Dena Kali, és Lil’Kim mellett is. Nagy példaképe Michael Jackson.

 Az algériai származású Sofia Boutella 1982. április 6-án született. Tízévesen került Párizsba, ahol megnyert egy táncversenyt. Néhány filmben is játszott, és tagja volt a Vagabon táncegyüttesnek. Madonna turnéjának vezető táncosaként dolgozott 2006 nyarán, de kulcsszereplője volt Rihanna egyik videóklipjének is. Láthattuk őt a Nike reklámban és a magyarországi Megatánc egyik adásában is. Sofia Boutella tökéletesen testesíti meg mindazt, amit a Nike képviselni szeretne a fitnesz-tánc történetében. Fantasztikus tánctehetség, elképesztően atlétikus és sportos, - mint minden profi táncos - valamint szinte rabja a táncnak. És mindezek megkoronázásaként abszolút nőies és szép. Sofia Párizsban került kapcsolatba a tánccal és tánctudását ritmikus sportgimnasztikával és balettal alapozta meg. Kedvenc stílusa és specialitása a hip hop, a break tánc és a különleges kígyómozdulatok. Hihetetlenül hajlékony és olyan mozdulatokra képes, amiről a hozzá hasonló táncosok is csak álmodnak, hogy egy nap majd képesek lesznek elsajátítani. Sofia első ízben 2005 tavaszán dolgozott együtt a Nike-val, a „Válassz egy sportot, adj hozzá zenét” kampányban, melyet szintén Jamie King koreografált. Jamie volt az, aki megismertette Sofiát Madonnával. Ennek eredményeképpen Sofia nemcsak Madonna legújabb klipjében, a Hung Up-ban szerepel, hanem háttértáncosként részt vett Madonna European MTV Awards fellépésén Lisszabonban. Emellett együtt dolgozik olyan művészekkel, mint Gwen Stefani és a Black Eyed Peas együttes.

 

 Addie Yungmee is balettel alapozta meg tánctudását. Szöulban, Dél Koreában született, de Amerikában, Seattle környékén nőtt fel. Sokáig focizott (az L.A. Lakers vezérszurkolója), és Madonna mellett táncolt már Cherrel és Pinkkel is. Játszott az Egy gésa emlékiratai és a Collateral – A halál záloga című filmekben.

 

 

 

 

 

 

A táncosoknak nagyon sokat segít Jamie King koreográfus. Az utóbbi időben Madonna Confessions Tour, és az MTV Europe Music Awards tánckoreográfiáját készítette, valamint ő rendezte a Sorry klipet is. Karrierje még 1993-ban Prince-szel kezdődött. Azóta olyan produkciókat irányított, mint Madonna 2004-es Re-Invention turnéja, de ő áll Ricky Martin, Britney Spears, Pink és Christina Aguilera táncprodukciói mögött is. Madonna 1995-ben megkérte őt, hogy segítsen a Human Nature klip koncepciójának felállításában. Olyan jól sikerült, hogy aztán ő is kapott benne egy szerepet. Az MTV-nél The Grind címen saját görkorcsolyás műsort indított. A Nike-nak táncaerobik gyakorlatsorozatot dolgozott ki, Rock Your Body címmel.

 

 

 

A táncosokon kívül Madonna vokalistái is említést érdemelnek. Donna DeLory már 1987-től dolgozik az énekesnővel. Más előadók lemezein is hallhatjuk a hangját, mint pl.: Belinda Carlise, vagy Santana. Első szólópróbálkozása a The Lover & The Beloved című angol-szanszkrit nyelvű spirituális hangzásvilágú nagylemezhez köthető. Donnával együtt Niki Haris is fellépett Madonnával, egészen a The Drowned World Tour-ig. Láthattuk őt a Vogue és a Music klipekben is. 2001 óta nem dolgozik Madonnával. Hivatalosan azért, mert több időt szeretett volna a szólókarrierjére összpontosítani, valamint többet törődni a lányával. A médiákban azonban elég durván, már-már vulgárisan nyilatkozott Madonnáról. Olyan nevekkel dolgozott együtt, mint az All Saints, Michelle Branch, Whitney Houston, Kylie Minogue, Mick Jagger, Luther Vandross, Jessica Simpson, The Pussyvat Dolls, Santana és Enrique Iglesias. A táncoláson és az éneklésen kívül megpróbálkozott a fellépések összeállításával is. Ő rendezte az egyik MTV Video Music Awards egyik Madonna fellépését, vagy a Melrose Place sorozat néhány epizódját.

 

Szót érdemel még Madonna zenekara is. Monte Pittman gitáros már a The Drowned Tour-on is játszott. Monte ifjúkorát a texasi Longview-ben töltötte, ahol zenei karrierről álmodozott. Amikor éppen nem készít lemezt, akkor gitározást oktat. Madonnát is tanította, akit annyira lenyűgözte a tudása, hogy minden turnéjának egyik elengedhetetlen „tartozéka”. Dalt is írtak együtt, mégpedig az Easy Ride c. számot az American Life albumra. Monte emellett a Prong névre keresztelt heavy metál zenekar tagja.

 

A Ray Of Light albumnál feltűnt egy másik kiváló zenész: a dobos és programozó Steve Sidel nyk, aki a Confessions turnén is fellépett. Steve Kylie Minogue és Annie Lennox-szal is dolgozott. A kilencvenes évek elején remixeket készített és producerként is dolgozott.

 

 

 

Ha már a koncertkörutakról volt szó, említésre méltó az a személy, akinek a Blond Ambition botránykeltő jelmezeit is köszönhetjük. Ő nem más, mint a francia divatguru és Madonna egyik közeli barátja, az 1952. április 24-én született Jean-Paul Gaultier. Érdekes módon sosem tanulta a szakmát, ehelyett a rajzait és skicceit különféle divatházaknak küldözgette. Alig 18 évesen meggyőzte Pierre Cardin divattervezőt, hogy vegye maga mellé inasnak. Az első Gaultier divatbemutatóra egészen 1976-ig kellett várni. Mint ismeretes, 1990-ben Madonna fellépő ruháinak tervezésével eljutott a világhírig. Merész és ötletes ruhakölteményeivel a divatvilág egyik kiemelkedő alakjává vált. Madonna többször ellátogatott a divatbemutatóira. Az énekesnő mellett Marilyn Mansonnak varrt ruhákat és ő tervezte Luc Besson Az ötödik elem című filmjének kosztümjeit is. Madonna 2006-ban ismét felkérte őt, hogy tervezzen pár ruhát a Confessions turnéjára. Jean-Paul a ruhákon kívül parfümöket is tervez. És ki gondolta volna, de 1989-ben a zenével is megpróbálkozott, amikor kiadta a How To Do That című dalát.

 

 A zeneiparba nem elég jó dalokat írni és jól énekelni. Az embernek meg kell mutatnia magát. És erre vannak itt a fotográfusok és rendezők, akik közül említést érdemes Jonas Akerlund, aki 1966. november 16-án született. Videoklipek rendezésével már 1988-ban kezdett el foglalkozni, elsősorban svéd zenészeknek, mint például a Roxette bandának. Majd olyan zenei nagyágyúk következtek, mint a Metallica, vagy U2, de rendezett klipet Christina Aguilerának is. Madonna felkérte őt, hogy készítsen videókat három nagylemezének címadó dalára – Ray Of Light, Music és American Life. Elvállalta az I’m Going To Tell You A Secret és a The Confessions Tour DVD rendezését is. 2002-ben befejezte a Spun c. filmjét, mely egy egyedi rekordot tart, ebben van a legtöbb egy percben elkövetett vágás.

 

 1952. augusztus 13-én született és 2002. december 26-án, áttételes tüdőgyulladás miatt (HIV pozitív volt) elhunyt Herb Ritts fotós, aki a fekete-fehér fotókra és aktok fényképezésére specializálódott. Bár közgazdásznak tanult, mégis inkább a művészetet választotta és a hetvenes években elkezdett fotózni. Először jó barátját, Richard Gere színészt fotózta, ezeket a képeket aztán számos magazin átvette. A nyolcvanas és kilencvenes években olyan nagy presztízsű lapokban jelentek meg képei, mint a Harper's Bazaar, Rolling Stone, Vanity Fair vagy Vogue. Leginkább sztárokat fotózott, mint Cindy Crawford, Elizabeth Taylor, Jack Nicholson, de Kofi Annant, vagy a dalai lámát és természetesen Madonnát. Herbnek köszönhetjük Madonna True Blue borítófotóját. 1989-ben kliprendezőként is bemutatkozott, amikor is Madonna Cherich dalára készített videót. Olyan jól sikerült, hogy magától adódtak a további munkák: Chris Isaak - Wicked Game, Janet Jackson - Love Will Never Do (Without You), Mariah Carey - My All, Britney Spears - Don't Let Me Be The Last To Know és Jennifer Lopez - Ain't It Funny. Az utolsó klip, amit készített, Shakira Underneath Your Clothes c. dalára készült.

 A 21. században Madonna „házi fotósa” Steven Klein lett, aki 1962-ben látta meg a napvilágot. Miután festészetet tanult inkább a fényképezőgéppel és multimédiás projektorokkal dolgozott. Olyan divatmárkáknak készít munkákat, mint Calvin Klein, D&G vagy a Nike, és rendszeresen megjelennek alkotásai a Vogue, Numéro, W Magazine és az Arena lapokban. Madonnával egy különleges kiállítást készített, X-STaTIC PRO=CeSS címmel. Klein fotózta Madonnát a Re-Invention Tourhoz, a Confessions Tourhoz és a Confessions On A Dance Floor lemezhez. Legutóbb a H&M számára fotózta Madonnát az M by Madonna kollekcióhoz.

 

 Guy Oseary 1972-ben született Jeruzsálemben. A Madonna rajongók már 1998-tól ismerhetik, ő volt a Maverick Records ügyvezető igazgatója, sőt még akkor is, amikor Madonna egy bírósági per folytán eladta a részét a Warner Bros. cégnek. A Maverick Records mellett még a Maverick Films producere. 2005-tól Madonna menedzsere, ahogy Angela Becker is. Aki 2004-ben Caresse Henry-t váltotta a posztján. Érdekességként Guy Oseary Rocco Ritchie keresztapja.

 

 

 

 

 

 A következő fontos és Madonnához nagyon közeli személy, már a nyolcvanas évektől Liz Rosenberg, sajtószóvivő, a Warner Bros. alkalmazottja. Ő tartja a kapcsolatot a rajongókkal. Árnyékként követi mindenhová Madonnát és válaszol az újságírók kérdéseire.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bojso_16@citromail.hu

(ha.te.azt.tudnad., 2009.01.07 20:37)

nos nemtudom hogy ki csinálta az oldat..nagyon jó meg minden...de ha te azt írod ki hogy "Mindent férre téve ne lopj, mert le vágom a fejedet!!!" kicsit érdekes...mert elvileg ezt te is "loptad" na de mind1..nem szólok bele csak kicsit röhelyes.. >.<

4minutes@citromail.hu

(v.ki, 2008.09.25 16:49)

Már bocs,de ezt loptad tőlem!!Megkérdezhetted volna mielőtt elveszed!!
www.madonnatakarok.mlap.hu!!erről az oldalról loptad,ezt jól tudom mert ezt én is nagyon nehezen találtam meg!!